verschillende soorten games


soorten games

Er bestaan heel wat soorten games. Niet iedereen houdt van elk genre. We maken een onderscheid tussen:

Role Playing Games
Spelers kiezen bij aanvang van het spel een personage. Met dat personage gaan ze op avontuur. In het spel kunnen voorwerpen gevonden worden om het personage sterker, behendiger of slimmer te maken. Zo kunnen spelers steeds grotere uitdagingen aangaan.
Bekende voorbeelden:
Divinity: Original Sin
Diablo

Massively Multiplayer Online Role Playing Games (MMORPG)
Sommige Role Playing Games (RPG) worden met vele honderden mensen tegelijkertijd gespeeld via het internet. Spelers kunnen elkaar ontmoeten in het spel en samen op avontuur gaan.
Bekende voorbeelden:
Runescape
World of Warcraft
Eve Online

Real-time Strategy Games (RTS)
In dit soort games neemt de speler de controle over een leger. Denk aan bordspellen zoals schaak, stratego en risk. Op het scherm heeft de speler een overzicht over het gehele strijdveld. De bedoeling is het leger van de tegenstander te verslaan. Hiervoor is strategisch inzicht, timing en behendigheid nodig. Winnen kan alleen als je een beter plan hebt dan je tegenstander en dat goed uitvoert.
Bekende voorbeelden:
Age of Empires
Warcraft
Starcraft
Command & Conquer

Multiplayer Online Battle Arena (MOBA)
Deze games zijn een variant op Real Time Strategy games. De laatste jaren zijn ze bijzonder populair. Er worden vaak grote toernooien georganiseerd waar de beste teams het tegen elkaar opnemen. De winnaars gaat naar huis met een geldprijs. Vaak bedraagt die duizenden euro’s.
Twee teams van spelers (3 tot 10) nemen het in een wedstrijd tegen elkaar op in een online speelomgeving. Het doel is het hoofdgebouw van het andere team kapot te maken. Hiervoor bestuurt elke speler een held. Deze helden hebben speciale krachten. Strategie, samenwerking en communicatie spelen een belangrijke rol.
Bekende voorbeelden:
League of Legends
World of Tanks
Dota
Smite

First Person Shooters (FPS)
In deze spellen kruipen de spelers in de huid van zwaarbewapende soldaten of gladiatoren. De spelers kijken door de ogen van hun personage en het vizier van hun wapen. Met die wapens trachten ze elkaar uit te schakelen. Daardoor lijkt het alsof ze zelf midden in de actie staan. Je kan deze games vergelijken met paintball. Deze games zijn bijzonder intensief. Vaak is er een hoge reactiesnelheid en grote behendigheid voor nodig.
Bekende voorbeelden:
Counter-Strike
Call of Duty
Battlefield
Overwatch

Adventure Games
In deze games bestuurt de speler een personage in een vastgelegd avontuur. Spelers moeten objecten vinden en raadsels oplossen. Vaak stellen deze games ook de behendigheid op de proef. De verhaallijn is erg belangrijk in dit type games, alsook de schoonheid van de beelden. Ja kan dit soort games vergelijken met een interactieve film of boek, waarin je zelf de hoofdrol speelt. Deze games hebben doorgaans een duidelijk begin, verloop en einde. Action-Adventure games zijn een subgenre waarin actie centraal staat.
Voorbeelden zijn:
Prince of Persia
Monkey Island
Myst
Assassin’s Creed
Grand Theft Auto
Uncharted
Ook heel wat games voor jonge kinderen vallen onder dit genre:
Super Mario Bros
Sonic the Hedgehog

Sport Games
Dit is de virtuele variant van echte sporten zoals voetbal, basketbal en formule 1. Daarnaast zijn er ook een heleboel fictieve sporten, zoals Zwerkbal uit Harry Potter en voetbal met auto’s. Spelinzicht en behendigheid zijn belangrijk in deze games. Sport games worden online en offline gespeeld. De meeste sport games brengen elk jaar een nieuwe versie op de markt. Gamers vinden het belangrijk om de meest recente versie te spelen, omdat daarin de bekendste sporters en nieuwste wagens aan bod komen.
Bekende voorbeelden:
Need for Speed
FIFA
Tiger Woods Golf
Football Manager

Simulatiegames
Bij dit soort spel wordt een al dan niet bestaande wereld of activiteit nagebootst. Zo kan je een vliegtuig leren besturen vanuit de cockpit, een boerderij of stad uitbouwen als een echte stadsplanner, of een sportclub naar succes leiden als manager. In sommige beroepen worden simulatiespellen ingezet om vaardigheden aan te leren in een veilige omgeving. Denk aan vliegtuigsimulators, moeilijke hartoperaties en brandweeroefeningen.
Bekende voorbeelden:
Sim City
Flight simulator
The Sims

Casual games
Casual games zijn relatief eenvoudige spelletjes. Je kan ze snel leren. Vaak kan je ze gratis downloaden op je computer of smartphone. Ze zijn ideaal om de tijd mee te doden.
Bekende voorbeelden:
Tetris
Mijnenveger